sobota 8. února 2014

Cheesecake for lovers


Tak zase něco do sbírky toho, bez čeho by můj život byl určitě moc ochuzen :-D ano, mluvím o pečení. Každý, kdo do tohoto oboru aspoň nějak občas zašťourá, má v hlavě něco, co prostě musí zkusit, nějaké ty pekařské mety, které chce pokořit. Já jich nemám málo - vedle již zmíněného cheesecaku tam patří makronky, cake pops, domácí pudink, red velvet cake a spoooousta dalších. Dneska si tu jednu metu "dopřeju". Tady je recept ! ( převzato od Nigelly Lawson, vidět ho můžete i TADY )


Korpus

80 g lískových ořechů
70 g sušenek, nejlépe máslových 75 g másla
 

 Sušenky i ořechy pomeleme. ( Já neměla ořechy po ruce, tak jsem použila jen sušenky, resp. 150 g ) Máslo rozpustíme, a až trochu zchladne,zalejeme pomletou směs a POŘÁDNĚ promícháme. Když to zmáčkneme, mělo by to "držet tvar". Předěláme do formy a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 165°C. Pokud použijeme variantu jen ze sušenek,nepředpékáme.


Cheesecake
750 g měkkého tvarohu
150 g krupicového cukru
3 vejce
3 žloutky
1½ lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu (můžete nahradit vanilkovým cukrem )
špetka soli
(K výběru tvarohu - čím tučnější, tím lepší chuť a určitě ten v obalu, ne ve vaničce.)
Formu o ⌀ 22 cm vyplníme korpusem (postup viz. výše) a umačkáme - aspoň tak, že když formu obrátíme nemělo by nic vypadávat. Formu odložíme bokem. Oddělíme žloutky od bílků a ušleháme bílky se špetkou soli do tuha. Ke žloutkům přidáme cukr a ušleháme hustou pěnu (do světle žluta),přidáme citrón a vanilkový cukr/extrakt a začneme PO LŽICÍCH zašlehávat tvaroh. To je ta nejméně zábavná část, ale stojí to za to, opravdu každou lžíci pořádně zašlehat. Naposled jemně vmícháme ušlehané bílky, nalejeme do formy, uhladíme, přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě, do které dáme na spodek hrnec s vodou, na 160°C 80 min. (já pekla 1 a 1/2 hod.) Necháme vychladnout a skladujeme v lednici. Při podávání můžeme ozdobit ovocnou omáčkou(jahody,maliny,ostružiny,.. + cukr, svaříme). ☺





                                       Je focený ještě teplý,když ztuhne,konzistence vypadá líp :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat