sobota 1. února 2014

Oreo cupcakes





Tak tu máme zase něco z oblasti kuchtění. S holkama jsem se dneska rozhodly udělat oreo cupcakes, které nás hned na první pohled zaujaly. Recept pochází z blogu laskominyodmaryny.cz. Protože jsme nakupování surovin nechaly na poslední chvíli, nesehnaly jsme mascarpone, tak jsme ho nahradily pomazánkovým máslem. Tento recept není úplně nenáročný na suroviny, ale stojí to za to. Z těsta nám vyšlo víc muffinů, než je napsáno v receptu, krém nám naopak zbyl. 


Suroviny na těsto: 2 vejce, 175 g cukru krupice, 60 g kakaa, 60 g másla, 180 ml vody, 75 g vlašských ořechů, 140 g polohrubé mouky, 100 g řeckého jogurtu, ½ lžičky prášku do pečiva, velká špetka sody, velká špetka soli, 15 sušenek Oreo   


Ořechy posekáme nebo pomeleme na menší kousky (ovšem ne úplně na jemno) a trochu je opražíme na sucho na pánvičce.






Papírové košíčky vložíme do 15 formiček na muffiny o průměru cca 5 cm. Do každé položíme na dno celou sušenku Oreo.






Vodu a máslo dáme do kastrolku a ohříváme, dokud se máslo nerozpustí, přidáme kakao a dobře rozmícháme.






Mouku prosejeme s práškem do pečiva, sodou a solí a přimícháme k ní opražené vlašské ořechy.Vejce vyšleháme při nejvyšší rychlosti šlehače s postupným přisypáváním cukru do pěny. Snížíme rychlost na nejnižší a po lžících zašleháváme střídavě mouku s ořechy, kakaovou směs a jogurt. Těstem naplníme formičky až po okraj a pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Zda jsou upečené, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme je vytáhnout. Upečené muffiny necháme před zdobením úplně vychladnout. 


Suroviny na krém: 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru, 6 sušenek Oreo


Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1,5 minuty až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se. Šest sušenek Oreo rozdrolíme nebo rozsekáme na drobno a opatrně je zamícháme do krému (šest je docela málo, pokud máte víc, určitě přidejte). Cukrářský sáček se zdobicí špičkou s širokým otvorem (aby jím prošel krém se sušenkami) naplníme krémem a nazdobíme cupcakes, které necháme hodinu vychladit v ledničce.





A tady už jsou hotové dortíčky.













1 komentář: